6 stappen om bedrijfscontinuïteit te borgen
6 stappen om bedrijfscontinuïteit te borgen en sneller te herstellen in het geval van een (cyber)incident
Hoe zorg je ervoor, dat je als organisatie tijdens een calamiteit je diensten kunt blijven aanbieden en dat je operatie niet tot stilstand komt? Dat is namelijk wat we vrijdag 19 juli hebben gezien toen een patch van een beveiligingsbedrijf ervoor zorgde dat Windows niet meer goed functioneerde en de operatie van heel veel bedrijven volledig stil kwam te liggen. Of dit kon gebeuren omdat er blijkbaar onvoldoende was nagedacht over een zogenaamd Plan B, of omdat er onvoldoende rekening is gehouden met het feit dat alle systemen daadwerkelijk zouden kunnen uitvallen door een programmeerfout i.p.v. door een cyberaanval Dit is een vraag die we nu nog niet kunnen beantwoorden. Wat we wel weten is; dat rekening houden met het onverwachte en de risico's en impact van een incident goed inschatten een belangrijk onderdeel is van (cyber)resilience oftewel de weerbaarheid als onderdeel van business continuity.
Uit voorzorg en ook om een organisatie in staat te stellen snel te herstellen van een cyberincident en tegelijkertijd vanwege het borgen van privacy en persoonsgegevens van klanten en personeel, zijn de volgende 6 stappen essentieel:
1. Voorbereiding en Planning
• Incident Response Plan (IRP): Ontwikkel en behoud een uitgebreid incidentresponsplan met heldere richtlijnen voor het omgaan met cyberincidenten.
• Back-up beleid: Zorg voor regelmatige en geautomatiseerde back-ups van alle essentiële data en systemen. Test de back-ups periodiek om te verzekeren dat herstel mogelijk is.
• Disaster Recovery Plan (DRP): Implementeer een disaster recovery plan dat voorziet in snelle herstelmogelijkheden voor systemen en data.
2. Beveiligingsmaatregelen
• Encryptie: Versleutel gevoelige data zowel tijdens opslag als tijdens transmissie om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.
• Toegangsbeheer: Implementeer strikte toegangscontrolemechanismen zoals multi-factor authenticatie (MFA) en rol gebaseerde toegang (RBAC).
• Regelmatige Updates: Zorg ervoor dat alle systemen en software regelmatig worden bijgewerkt en gepatcht om kwetsbaarheden te minimaliseren.
3. Training en Bewustwording
• Personeelstraining: Voer regelmatig bewustwordingstrainingen uit voor personeel om hen te informeren over de risico’s van cyberdreigingen en hoe ze veilig kunnen handelen.
• Simulaties en Oefeningen: Organiseer periodieke simulaties van cyberincidenten om de effectiviteit van het incident response plan te testen en personeel voor te bereiden.
4. Respons en Herstel
• Incident Response Team: Stel een gespecialiseerd incident response team samen dat snel kan reageren op incidenten.
• Communicatieplan: Ontwikkel een communicatieplan om interne en externe belanghebbenden tijdig en adequaat te informeren over het incident en de genomen maatregelen.
• Wet- en Regelgeving: Zorg ervoor dat je voldoet aan relevante wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), en meld datalekken tijdig aan de toezichthoudende autoriteit en de betrokkenen.
5. Evaluatie en Verbetering, bijvoorbeeld door te werken volgens een ISMS
• Post-incident Review: Voer na elk incident een grondige evaluatie uit om te bepalen wat goed ging en wat verbeterd kan worden.
• Continu Verbeteren: Pas procedures en beveiligingsmaatregelen aan op basis van de lessen die zijn geleerd tijdens de evaluatie.
6. Monitoring en Detectie
• 24/7 Monitoring: Gebruik Security Information and Event Management (SIEM) systemen om continu netwerkactiviteit te monitoren en verdachte activiteiten vroegtijdig te detecteren.
• Threat Intelligence: Maak gebruik van threat intelligence om op de hoogte te blijven van actuele bedreigingen en aanvallen.
Het implementeren van robuuste beveiligingsmaatregelen en het naleven van privacyregels vereist een gezamenlijke inspanning. Door samen te werken met gespecialiseerde consultants, profiteer je van hun expertise en frisse ideeën. Dit zorgt voor een vernieuwende aanpak die jullie organisatie helpt om voorop te blijven lopen in cybersecurity.
Bijvoorbeeld door het implementeren van een robuust ISMS (Information dat kan helpen bij het minimaliseren van de impact van incidenten en zorgt voor een snellere terugkeer naar normale bedrijfsvoering. Het ISMS is een dynamisch systeem (PDCA-cyclus) dat regelmatige evaluatie en verbetering van beveiligingsprocessen omvat. Dit helpt organisaties om hun beveiligingsmaatregelen up-to-date te houden en voortdurend te verbeteren in reactie op nieuwe bedreigingen en technologieën.
Kort samengevat, bedrijfscontinuïteit gaat met name over het voortzetten van de dienstverlening tijdens verstoringen, naast het terugkeren uit de verstoring naar de normale situatie. Een ISMS biedt organisaties een uitgebreide en systematische benadering voor het beheer van informatiebeveiliging, wat essentieel is voor de bescherming van bedrijfsmiddelen, naleving van regelgeving en het waarborgen van vertrouwen en continuïteit.
Audittrail ondersteunt organisaties in diverse sectoren bij het optimaliseren van processen en procedures, met als doel de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Vanuit ons principe "voor doen, samendoen, zelf doen". Onze pragmatisch aanpak zorgt ervoor dat onze klanten in controle komen en blijven van hun informatiebeveiliging en privacy vraagstukken. Hierin leveren wij verschillende diensten, zoals het implementeren van een ISMS en begeleiding in het aanlooptraject naar een (ISO27001) certificering. Wil je van gedachten sparren en meer te weten komen over onze dienstverlening, neem contact met ons op via de website.