Woningcorporaties verzocht om oude inkomensgegevens huurders te vernietigen

Door juni 13, 2016Privacy

Corporaties verzocht om oude inkomensgegevens huurders te vernietigen | AudittrailWoningcorporaties worden verzocht om oude inkomensgegevens van hun huurders te vernietigen. Deze gegevens heeft de Belastingdienst sinds 2013 onrechtmatig aan hen verstrekt. Hier was geen wettelijke grondslag voor.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Belastingdienst aangeschreven over onrechtmatig verstrekte inkomensgegevens van huurders aan hun verhuurders. In deze brief verzoekt de AP de Belastingdienst om de betreffende woningcorporaties te vragen om deze gegevens te vernietigen. Het gaat om inkomensgegevens van huurders van sociale huurwoningen over de jaren 2013 – 2015.

 

Wettelijk grondslag

Sinds 2013 stuurt de Belastingdienst inkomensgegevens door naar woningcorporaties. Met die gegevens kunnen de corporaties bepalen hoe hard de huur per huurder mag stijgen. In de wet staat opgenomen dat corporaties deze inkomensgegevens nodig hebben, maar er is nooit een wettelijke grondslag gecreëerd voor de Belastingdienst dat zij deze gegevens ook daadwerkelijk mogen delen. Daarom oordeelde De Raad van State in februari dit jaar dat de Belastingdienst de gegevens onrechtmatig had vrijgegeven. De wettelijke grondslag is inmiddels wel gecreëerd voor nieuwe inkomensgegevens.

 

Vragen naar aanleiding van deze informatie? Neem dan contact met ons op.

 

Bron: AP en Nu.nl

Up-to-date blijven? Meld u dan aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief

Plaats een reactie