SOC en SIEM: De Fundamenten van Proactieve Cyberbeveiliging
SocSiem
Informatiebeveiliging
Informatiebeveiliging
04/14/2025
3 min

SOC en SIEM: De Fundamenten van Proactieve Cyberbeveiliging

04/14/2025
3 min

In een tijd waarin cyberaanvallen steeds geavanceerder en frequenter worden, kunnen bedrijven zich niet langer veroorloven om alleen reactief te handelen. Security Operations Centers (SOC) en Security Information and Event Management (SIEM)-systemen spelen een essentiële rol in het proactief beveiligen van bedrijfsgegevens en IT-systemen.  

Wat is een SOC?

Een Security Operations Center (SOC) is als het ware het centrale zenuwstelsel binnen je organisatie waar applicatie- en netwerkverkeer wordt gecontroleerd op verdachte en abnormale gebeurtenissen. Cyberdreigingen worden gedetecteerd, geanalyseerd en bestreden. Het SOC fungeert als de "controlekamer" van de IT-beveiliging en is verantwoordelijk voor het continu monitoren van de IT-omgeving om dreigingen te identificeren en te neutraliseren voordat ze schade kunnen aanrichten. 

Laptops van eindgebruikers, software op deze laptops, maar ook de servers en de netwerkcomponenten verzamelen allemaal afzonderlijk gegevens over wat er gebeurt. Deze gegevens worden in logbestanden bijgehouden. Deze systemen zijn zich echter niet bewust van de omgeving en wat normaal en abnormaal gedrag binnen deze omgeving is. Binnen een SOC worden al deze logbestanden (geautomatiseerd) geanalyseerd en wordt er gezocht naar abnormaliteiten, om zo verdacht gedrag te kunnen detecteren. Wanneer er dan afwijkend gedrag wordt gedetecteerd, zal iemand van het SOC genotificeerd worden. De SOC-analist bepaalt of er reden tot actie is en zorgt dat er adequaat gehandeld wordt. 


Wat is SIEM en hoe ondersteunt het een SOC?

De logbestanden die in het SOC worden geanalyseerd, bestaan uit duizenden, soms wel miljoenen regels. Handmatige analyse hiervan is onmogelijk. "Security Information and Event Management" (SIEM) biedt hierbij hulp. SIEM is een technologie die helpt bij het verzamelen, analyseren en correleren van deze logbestanden uit de verschillende IT-systemen. Het verzamelt de logbestanden van apparaten, applicaties en netwerken, waarna het de data analyseert om verdachte activiteiten te detecteren en meldingen te genereren bij mogelijke dreigingen. 

SIEM correleert gegevens uit verschillende bronnen en helpt het SOC om complexe aanvalspatronen te herkennen die anders onopgemerkt zouden blijven. Door geautomatiseerde waarschuwingen en analyses kan een SOC sneller reageren op aanvallen, waardoor schade wordt beperkt. 

Kortom, SIEM is een onmisbare technologie voor een SOC. Zonder SIEM zou een SOC te veel losse data moeten analyseren, waardoor dreigingen moeilijker te detecteren zijn. Door logs te verzamelen, patronen te herkennen en alerts te genereren, helpt SIEM een SOC om cyberaanvallen sneller en efficiënter te bestrijden. 


Waarom zijn deze systemen cruciaal voor moderne cybersecurity? 

In een tijd waarin cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, speelt een SOC een cruciale rol bij het beschermen van gevoelige gegevens, systemen en netwerken tegen hackers, malware en andere kwaadaardige activiteiten. Cyberdreigingen ontstaan niet alleen tijdens kantooruren, aanvallen kunnen op elk moment plaatsvinden. Een SOC werkt daarom 24/7 om potentiële dreigingen snel te identificeren en erop te reageren, zodat de impact van een aanval wordt geminimaliseerd.  


Voordelen en uitdagingen

Zoals elke beveiligingsoplossing brengt een SOC zowel voordelen als uitdagingen met zich mee. De belangrijkste zetten we hieronder op een rij: 


Voordelen:

1. Continue bewaking en snellere detectie van cyberdreigingen
Een SOC monitort 24/7 netwerken, systemen en applicaties, waardoor aanvallen sneller worden opgemerkt en aangepakt. Zonder een SOC kan een hacker lange tijd ongezien toegang hebben tot het netwerk en gevoelige informatie. Een SOC detecteert verdachte activiteiten en reageert hierop. 

Voor een snelle reactie op gedetecteerde aanvallen is het echter van groot belang dat het SOC daadwerkelijk 24/7 bemand is. Veel SOC’s zijn namelijk alleen tijdens kantooruren bemand. In de avond en weekenden zijn de analisten op afstand bereikbaar. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de dienstverlening.  

2. Snelle en efficiënte incidentresponsen 
Een SOC verkort de tijd tussen detectie en response, waardoor organisaties sneller kunnen reageren op bedreigingen.

3. Kostenbesparing op lange termijn 
Hoewel een SOC een investering vereist, bespaart het bedrijven uiteindelijk kosten door dataverlies en reputatieschade te voorkomen. Het voorkomen van een aanval is veel goedkoper dan het herstellen van de schade achteraf.

Uitdagingen:

1. Hoge kosten en investering
Het opzetten en het onderhouden van een intern SOC vereist een grote investering.  Voor de meeste organisaties is het daarom niet haalbaar zelf een SOC op te richten en deze 24/7 te bemannen. 

2. Tekort aan cybersecurity-experts  
Er is een wereldwijd tekort aan getrainde SOC-analisten. Dit maakt het erg moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden.


Zelf doen of uitbesteden? 

Heel veel organisaties kunnen zich een eigen interne SOC niet veroorloven. Het is een te grote investering om dit zelf aan te schaffen en te onderhouden. Een goede oplossing hiervoor is een "Managed SOC". Dit is een uitbestede dienst waarbij een externe partij verantwoordelijk is voor de 24/7 monitoring, detectie en respons op cyberdreigingen. 

Een "Managed SOC" is een slimme keuze voor bedrijven die sterke cybersecurity willen zonder de kosten en complexiteit van een eigen SOC. Door gebruik te maken van externe expertise, geavanceerde dreigingsdetectie en continue monitoring kunnen organisaties zich beter beschermen tegen cyberaanvallen.


Bij Audittrail bieden we sinds april ook onze eigen SOC/SIEM-oplossing in samenwerking met wereldspeler S2Grupo. Meer informatie over onze Managed Security Service vindt u hier.

Reacties
Categorieën