Iedere organisatie wil haar risico’s kennen om hier adequaat op te kunnen sturen. Niemand wil immers voor vervelende verrassingen komen te staan. In veel organisaties wordt er al aan risicomanagement gedaan, maar vaak blijft het beperkt tot silo’s en losse initiatieven. Weinig overzicht, geen koppeling met beleid of strategie, en niveauverschillen tussen afdelingen. Daarbij wordt risicomanagement als moeilijk en moeizaam ervaren. De Audittrail aanpak maakt risicomanagement makkelijk te begrijpen en goed in te richten.

procesoptimalisatie

Het risicomanagement-proces en vastlegging en verantwoording

Zelfs voor organisaties met een goed werkend proces van risicomanagement en duidelijke strategische uitgangspunten blijkt het lastig om goed inzicht te behouden op het gebied van risicomanagement. Terwijl goed inzicht essentieel is om de juiste sturing op risico’s te houden. Zo voorkomt u dat u brandjes blust die helemaal niet in brand staan, terwijl ergens anders de tent affikt. Of om die lastige toezichthouders te laten zien dat u écht wel de juiste dingen doet. Veel organisaties leggen het volledige risicomanagementprogramma en alle rapportages vast in spreadsheets. Dit werkt in de basis prima, want zo leert de organisatie beter met de materie om te gaan. Echter, na verloop van tijd blijken spreadsheets niet meer toereikend. Goede software biedt dan uitkomst.

Vastleggen van riskmanagement in software

Audittrail en Naris zijn partners, waarbij Naris al jaren risicomanagementsoftware aan veel uiteenlopende organisaties uitlevert. Het vastleggen van risico’s, maatregelen, acceptaties en het rapporteren daarover moet zorgvuldig gebeuren. De riskconsultants van Audittrail zijn dan ook allemaal opgeleid in het gebruik van Naris. Heeft u een andere riskapplicatie? Daar kunnen wij vast ook mee overweg!

De riskconsultant van Audittrail inventariseert welke informatie in de applicatie ingevoerd moet worden. Ook inventariseren wij de behoeftes die de organisatie en stakeholders hebben op het gebied van reporting. Dit gebruiken we vervolgens als basis voor de opbouw van uw  risicomanagementprogramma in de software.

Tegelijk besteden wij veel aandacht aan het begeleiden en opleiden van degenen die het beheer gaat overnemen. “Voordoen, samen doen, zelf doen” is dan ook ons motto. In het geval dat de organisatie geen tijd of capaciteit heeft om het beheer van de software over te nemen is er de mogelijkheid om dit aan de consultant van Audittrail over te dragen. In dat geval kunnen wij een managed service abonnement aanbieden. Zo heeft u niet de lasten, wel de lusten!

Voordelen

  • Inzicht en overzicht in risico’s en maatregelen;
  • Hergebruik van alle bestaande informatie en documentatie;
  • Best-practice aanpak;
  • Ingerichte rapportages;
  • Overgedragen kennis en opgeleide collega’s.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of eens in gesprek met ons over wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan onderstaand contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. Of bel direct naar 071-7471717 om met een van onze consultants te spreken.