Processen zijn overal en alles is een proces. Processen zijn zo vanzelfsprekend dat men er snel aan voorbij gaat. ‘Dat doen we al jaren zo’, is een veel gehoord antwoord. En dat kan prima werken, maar soms ook niet. Hoe weet u nu zeker dat uw processen nog steeds doen wat ze moeten doen? Dat ze nog steeds efficiënt en vooral ook effectief zijn? Hoe zit het met de doorlooptijd? Welke risico’s zijn er? Maar ook het managementsysteem, de samenhang en sturing op de processen: zijn de juiste beheersmaatregelen getroffen? Allemaal vragen waar organisaties graag een antwoord op willen hebben. Soms vanuit het oogpunt van kosten, soms vanuit control & compliance en soms vanuit kwaliteitsoogpunt.

procesoptimalisatie

Een procesaudit volgens Audittrail

Tijd om de thermometer in het proces te steken! Na het bepalen van de scope en de invalshoek kijken we naar de individuele processen of naar het Management Control systeem. Daarna stellen we samen vast welke eisen er aan de processen gesteld worden. Natuurlijk kan er meer dan één kwaliteitskenmerk van toepassing zijn op de betreffende processen. Daarna maken we een analyse; levert het proces op wat het zou moeten opleveren? Wat zijn de eventuele verbeterpunten in het proces?

Maar ook: kunnen we vaststellen hoe de processen zich onderling verhouden en hoe de sturing en beheersing van de processen is? Zijn de KPI’s wel juist gesteld en op basis van welke KSF-en (kritische succes-factoren) is dat gedaan? Dit laatste is een Operational audit – een audit van het Management Control Systeem.

Aan de slag

Beiden zijn zinvol en leiden tot een structurele verbetering. Wij gebruiken graag het INK-model en het KAD+ model. Met de uitkomsten kunt u zelf aan de slag. Behoefte aan een eenmalige of jaarlijkse audit? Wij verzorgen deze audits graag als projectopdracht. Toch liever doorlopend de inzet van een auditor? Eén van onze collega’s kan uw team op interimbasis komen versterken.

Voordelen

  • Een onafhankelijk en objectief oordeel;
  • Heldere blik op proces en managementsysteem;
  • Inzicht in de status en verbeterpunten van de processen;
  • Efficiënte en effectieve uitvoering van audits;
  • Heldere rapportage.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of eens in gesprek met ons over wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan onderstaand contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. Of bel direct naar 071-7471717 om met een van onze consultants te spreken.