Audittrail. De naam zegt het al; auditen is het begin van ons bestaan. Auditing zit in ons DNA. Een audit is volgens een van de vele definities een ‘onafhankelijk en objectief onderzoek over een specifiek onderdeel, proces of organisatie op basis van een norm, waarbij een oordeel gevormd wordt’.

Het resultaat wat van een audit verwacht mag worden kan goed omschreven worden als ‘additionele zekerheid’.  Zekerheid over hoe een proces functioneert, hoe bepaalde maatregelen rondom informatiebeveiliging werken, hoe betrouwbaar een financiële verslaglegging is. En het weten dat je als organisatie (grote) risico’s loopt, is evenveel waard als het weten dat het goed zit.

Er komt nogal wat bij kijken. Toegegeven, we hebben de algemene opinie over ons vakgebied niet echt mee. Veel gehoorde meningen zijn: saai, stoffig, theoretisch, bijdragend aan een afrekencultuur.

Oplossingen

Wij denken daar anders over.

 

Een vakgebied is zo saai en stoffig als je het zelf maakt. Een audit moet bijdragen aan een positieve ontwikkeling aan de kwaliteit van de organisatie. Een auditor zal het vast wel herkennen: de acceptatie van de bevindingen. Je wil graag dat een organisatie aan de slag gaat moet de bevindingen. Dat gaat niet met duwen, dat kan alleen intrinsiek.

Wij zijn een stelletje vakidioten, die ons werk en de vakgebieden waarin wij werken ook erg leuk vinden. Dat stralen we graag uit, waarbij we regelmatig merken dat de auditee ook enthousiast wordt. En daarmee komen we samen met onze klanten verder.

Bijdragen aan een afrekencultuur en ‘slechts’ vinkjes zetten; dat is ook niets voor ons.

 

Een audit is het gesprek aangaan, zoeken naar punten waar we de organisatie mee helpen verbeteren. En in dat gesprek hoort ook ‘hoor en wederhoor’; want alleen daarmee neem je de opdracht, de organisatie en de mens serieus.

Dan is er nog het theoretisch kader. Natuurlijk heeft een goede audit een goede theoretische basis. Want één van de regels in auditing is dat de auditor vak-volwassen moet zijn. Dat is een goed uitgangspunt, maar schiet vaak de uitwerking van de audit in de praktijk voorbij. Daarom zorgen wij dat onze audits altijd aansluiten op de praktijk. Want dat is waar mensen dagelijks mee werken.

De vorm van de audits die wij uitvoeren is divers. Dat kan een formele audit zijn, maar ook een nulmeting of een assessment.

Producten & diensten Audit

De bakermat van Audittrail is de audit. Dit is waar het begon, waar we goed in zijn en wat we leuk vinden om te doen. Door de jaren heen hebben we ons aanbod van producten en diensten uitgebreid en bijgeschaafd, en zijn we trots op onze pragmatische service. We zijn een club enthousiastelingen met veel verstand van zaken. De perfecte combinatie? Wij denken van wel! Bekijk eens rustig onze producten en diensten catalogus en neem contact op voor een vrijblijvend kopje koffie.

Recente artikelen rondom Auditing

Procesoptimalisatie: Het faciliteren van de proceseigenaar

| Audit, Awareness, GRC, Informatiebeveiliging, Nieuws, Privacy, Procesmanagement, Riskmanagement | Geen reacties

Procesoptimalisatie is een belangrijke stap in het faciliteren van proceseigenaren in het nemen van verantwoordelijkheden op het gebied van compliance. Zoals in dit artikel te lezen valt, is deze verschuiving…

Help!!! Tijd te kort!

| Audit, Awareness, GRC, Informatiebeveiliging, Nieuws, Privacy, Procesmanagement, Riskmanagement | Geen reacties

Tijd te kort? Het takenpakket van een Privacy Officer (PO), functionaris gegevensbescherming (FG), Security Officer (SO) of CISO is uitgebreid. Een hoop losse compliance onderdelen komen samen binnen deze ene…

Waar ligt de verantwoordelijkheid voor compliance?

| Audit, GRC, Informatiebeveiliging, Kwaliteit, Nieuws, Privacy, Riskmanagement | Geen reacties

Compliance draagt bij aan diverse organisatiedoelstellingen zoals efficiëntie, informatieveiligheid en risicobeheer. In de praktijk voelt het invoeren van een nieuw compliance beleid vaak als roepen in de woestijn. Iedereen heeft…

Koffie?

Vindt u het eens tijd om de thermometer in uw organisatie te steken? Wanneer u onderstaand contactformulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. Onder het genot van een kop koffie bespreken we graag uw wensen en de mogelijkheden.

(Velden met een * zijn verplicht)